coret-coret

August 1, 2007

jiwa kacau?..meh sini

Filed under: artikel,tazkirah — fuadnordin @ 2:04 pm

salam
dalam hidup ini..semua org pasti merasai suka duka,kan?…cuma masa je yang berbeza..kekadang si A dulu yg ada masalah,kemudian baru si B atau sebaliknya. kekadang kita rasa sampai kononnya masalah kita itu besar sangat..macam memang tak ada jalan nak selesai lah.tetapi,sekali masalah itu selesai dan berjaya kita harung,langsung kita terlupa kondisi kita yang putus harapan sebelum ini..betul tak?
itu apa yang saya lalui lah..rasanya semua kita hampir sama je pemikirannya kalau dah disertakan dengan logik rasa berbanding pada ketika kita menggunakan logik akal..kan?bila dilanda masalah..kita panik..langsung keupayaan akal itu kita tak guna sepenuhnya..masa itu lah kita cuma ikut logik rasa dan emosi.
jadi,seperti mana tajuk yang saya reka yang harapnya dapat menarik perhatian orang untuk membaca,disini saya nak kongsi macam mana kita nak tenangkan jiwa yang kacau itu semoga selepas itu kita dapat guna akal kita untuk mencari jalan selesai masalah.”tidak ALLAH taklifkan(tentukan sesuatu) ke atas seseorang,melainkan apa yang didalam kekuasannya”,ini janji ALLAH yang sememangnya tak pernah dimungkiri.
jadi,solusi yang saya syorkan adalah dengan meng’apply’kan salah satu konsep fizik dalam hidup kita…konsep fizik yg dimaksudkan adalah dari persamaan P = F/A dimana P = pressure,F= daya dan A = Area.Disini pressure merujuk pada tekanan yang melanda kita,dan daya adalah masalah dihadapi dan akhir sekali area merujuk pada tempat tertimpanya masalah dan tekanan tu.diketahui ikut logik matematik bila besar area maka hasilnya tekanan semakin kecil atau dlm bahasa math nya tekanan berkadar songsang dengan luas permukaan yg ditimpa daya masalah.so apabila kita rasa buntu tak dapat selesai masalah,apa kata cari orang yang kita percaya,cerita kat dia masalah kita,kongsikan jer tak payah harapkan dia bagi solusi,kalau dia boleh bagi solusi,itu anggap je bonus dari TUHAN,cubalah kongsi maslah,pasti akan dapat rasa impaknya,tekanan tu berkurang la sikit insyaALLAH. Apabila tekanan kurang maka akal pada masa itu boleh la memikirkan solusi untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi.

setakat itu sahaja dulu buat kali ini,rasa macam dah tak ade modal dah..hihi.kang nanti melalut pula..harap dapat respon..kalau ada silap saya harap tegur..kita sama-sama memperbaiki diri..sebab kita umat akhir zaman,kita tak ada rasul hidup bersama kita untuk dirujuk,jadi harapnya kita wujudkan hubungan saling menasihati.moga kita selalu di bawah rahmatnya..Aminn..

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: